De workshop “Gezonde bodem en composteren” op 13 maart j.l. trok veel belangstelling. Hovenier Jeroen Hooijmeijer vertelde een boeiend verhaal over de grond in de tuin en het tuinieren. Wilt u als tuinder niet al te veel omkijk hebben naar uw tuin? Dat is helemaal geen probleem.
Over het tuinieren bestaan namelijk veel misverstanden. Een van die misverstanden is, dat uw tuin “winterklaar” moet worden gemaakt. Resten van planten kunnen aan het einde van het seizoen in de tuin blijven liggen. Bodemorganismen en andere dieren zorgen ervoor dat deze afgebroken en verteerd worden. Bladafval moet wel van het gras worden gehaald, maar in de border vormt het bladafval geen probleem. Wormen trekken de plantenresten de bodem in, eten het organische materiaal op en poepen het restant, vermengd met de grond, weer uit.
Uw grond omspitten om deze weer gereed te maken voor uw moestuin? Niet doen. De bovenste laag van de bodem (ongeveer 10 cm) zit vol leven. En dat bodemleven heeft zuurstof nodig. Door het spitten wordt het bodemleven vernietigd. De grond in uw moestuin kunt u verrijken met nieuwe tuinaarde en (zelfgemaakte) compost.Naast het theoretische gedeelte was er ook ruimte voor wat meer praktische aangelegenheden. Lukt het om van wat grond in uw hand een “worstje” te maken, dan bestaat de grond uit klei. Als het maar met moeite lukt, dan is de kans groot, dat de grond bestaat uit zavel. Valt de grond uit elkaar, dan is de grond vooral zanderig. Deze informatie was bij de tuinders van Thurlede natuurlijk al bekend. Voor vrijwel alle tuinen van Thurlede geldt, dat de grond bestaat uit zurige kleigrond.
Aan het einde van de workshop werd nog besproken, hoe u zelf compost kunt maken. Een weetje: koffiefilters en koffiedik kunnen op de composthoop, koffiepads absoluut niet! Wilt u ook met een composthoop beginnen? Ga naar de pagina “tuintips” voor meer informatie.