Een volkstuin: iets voor u?

Een tuin is dat iets voor mij? Maar natuurlijk!

Nationale tuinweek wandeling met stadsecoloog over thurlede (11)Ziet u uzelf in alle rust zitten?
Te midden van alle bloemenpracht en bedwelmde geuren? U staat op, om even een onbespoten braam te plukken. Maar pas op! Om niet op zo’n prachtige oranje pompoen te stappen. U loopt langs de kas en ziet hoe de dieprode tomaten, de fel gekleurde paprika’s en de groen glanzende komkommers zich in grote getale aanbieden voor de salade. Nog even langs de overvolle kruidentuin voor wat lekkers bij de sla: ‘wat staan de volle kroppen na het malse regenbuitje toch prachtig te glanzen in de avondzon’. Het lijkt wel paradijselijk. 

Dan plots: bent u terug in de aardse werkelijkheid.

Maar helaas …. al dit moois komt niet uit de lucht vallen, want er moet hard voor gewerkt worden. Zo ruïneren de mollen en woelmuizen graag uw grasveld; de slakken lusten de sla wel rauw en de wortelvlieg en rups zijn dol op kool. Zaaddragend onkruid, dat niet op tijd wordt uitgetrokken, verspreidt zich razendsnel. Wortelstokken groeien alle kanten uit en overal komt ongewenst groen omhoog. Oeps: u moet voortdurend aan de bak want niets voor niets op ons wereldje.

Maar dit alles gebeurt wel in de buitenlucht, omgeven door de natuur. Het is gezond en rustgevend bezig zijn. Statistieken tonen positieve effecten voor de gezondheid aan.

En vooral: nog voor u besluit een tuin te nemen, laat u voorlichten! Bezoek wat tuinen en vraag de mensen naar hun ervaringen. Laat u niet al te zeer meeslepen door hun enthousiasme en houdt het gezonde verstand erbij.

Of kom eens bij mij langs. Ik praat u een tuin aan in ons prachtige park want ik vind het hier om allerlei redenen heerlijk. U bent van harte welkom.

Jan van der Waal, Tuinder Thurlede