Tip van de tuinwinkel

rinus fotoGoede bemesting voor een gezonde bodem

Natuurlijk tuinonderhoud begint bij de bodem. In een rijke, luchtige voedingsbodem groeien en bloeien planten goed. Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder snel ze ziek worden. Zo voorkom je onnodig gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Tips

  1. Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of mest door te scheppen.
  2. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar.
  3. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien.
  4. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig.
  5. Check welke bodem jouw tuin heeft, dan kun je de bemesting aanpassen.

Laat de bodem ademen

Voor een goede voedingsbodem zijn twee dingen belangrijk: de juiste voedingsstoffen én een bodemstructuur waardoor plantenwortels deze voedingsstoffen makkelijk kunnen bereiken.

Test: graaf een kuil

De bodem van je tuin moet kunnen ‘ademen’ en daarvoor is een losse structuur nodig. Voordeel van een luchtige bodem is ook dat die meer water vasthoudt, zodat je minder vaak hoeft te sproeien. Je kunt dit testen door een kuil te graven. Als de grond kruimelig uiteenvalt, heeft jouw tuin een goede bodemstructuur. Valt het resultaat tegen en is de grond niet erg los, dan helpt het om wat compost door de bovenlaag te scheppen.

Gebruik alleen natuurlijke meststoffen. Deze zijn verkrijgbaar in de tuinwinkel, zoals koemest, bloedmeel, beendermeel en compost. In de tuinwinkel zijn ook verkrijgbaar: bemeste tuinaarde, graszaad en potgrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *