Oogst- en proefmarkt op 9 september : het eerste recept is binnen

Op 9 september is de eerste oogst- en proefmarkt nieuwe stijl bij Thurlede. Tuinders kunnen hier hun oogst ruilen en oogstproducten verkopen. We verzamelen daarbij de recepten van de producten die de tuinders maken van hun oogst.

Het eerste recept is inmiddels binnen. Dit is van de mede-organisator van de oogst- en proefmarkt: Fatemeh.

Fatemeh gebruikt ook – voor veel mensen – niet alledaagse ingrediënten. Wat te denken van brandnetel en zevenblad. Verwerkt in de Iraanse miesoep en gecombineerd met andere groenten is dit onkruid heel smakelijk. Probeer het ook eens.

Wist u trouwens dat zevenblad door de Romeinen in Nederland geïntroduceerd is in hun opmars naar het noorden van Europa. Zo had het legioen altijd gezonde groente bij de hand.

Het recept voor Ash Reshte (Iraanse mie soep)

  • 2 koppen kikkererwten
  • 2 koppen groene linzen
  • 1 kop witte bonen
  • 2 koppen rode of bruine bonen
  • 1 theelepel curcuma, zout en peper naar smaak
  • 2 liter water
  • 2 liter (vlees) bouillon
  • Groenten: 1 kilo in totaal: prei / peterselie / spinazie / koriander / dille / brandnetels / bladeren van de paardenbloem / zevenblad  / klaver / bieten blad / knoflook blad
  • 250 g tarwe mie
  • 4 grote uien
  • 1 bol knoflook (of minder als je dat te heftig vindt)
  • gedroogde munt
  • zonnebloemolie (om te bakken)
  • yoghurt naar smaak

Voorbereiding: De bonen, linzen en kikkererwten één dag van tevoren in het water weken.(of gebruik bonen en linzen uit blikje). De groente grof hakken.

In een grote pan 3 uien en de helft van de knoflook fruiten in olie. Voeg zout/ peper/bonen/kikkererwten en 2 liter water toe en laat 45 minuten koken. (als je blikjes gebruikt, heb je minder tijd nodig). Voeg linzen en 2 liter (vlees) bouillon toe. Kook 35 minuten zachtjes gaar. Voeg alle gehakte groente toe. Roer alles goed door en kook nog 15 minuten.
De overgebleven ui met knoflook goudbruin bakken en als je het lekker vindt een beetje gedroogde mint erbij. Bewaar een beetje van dit ui/knoflookmengsel voor het garneren en de rest voeg je toe aan de soep. Uiteindelijk voeg je de mie toe. Af en toe roeren zodat het niet aan de bodem plakt.

Als de soep te dik is kan je altijd wat water toevoegen.

Giet de soep in borden en garneer het met yoghurt (kashk =kwark) en de gebakken uien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.