Tuingenot: nr 164 Even kennis maken

Voor het derde jaar op rij zijn Rob en Jolanda Barto gemiddeld twee keer per week te vinden op hun tuin. Het resultaat mag er zijn. Ze maakten een tuin met verschillende soorten coniferen, kruiden en groentes. De kikkertjes in wording zwemmen rond in een gemetselde vijver.tuingenot-fam-barto

 Wat betekent de tuin voor jullie? “Een heleboel, ”zegt Jolanda direct. Rob sluit zich aan bij haar woorden. “Voor mij staat de tuin voor ontspanning. Mijn werk levert nogal wat stress op. Maar als ik eenmaal op mijn fiets onder het viaduct doorrij richting Thurlede, lijkt het wel of er een knop in mijn hoofd omgaat en ben ik direct alle stress kwijt.” Rob is servicemonteur hydraulische systeemtechniek. Jolanda werd twee jaar geleden ontslagen. Ze werkte twintig jaar bij een slagerij in Kethel. Maar die zag zich door teruglopende inkomsten genoodzaakt personeel te ontslaan. Jolanda was daarvoor bedrijfsleider bij Hans Textiel.

Tuinnummer 164                                                                                                          Jolanda en Rob wisten eigenlijk niet van het bestaan van Thurlede af. Toen Rob er op een goede dag langs fietste, besloot hij het terrein te verkennen en sprak ook met een tuinder. Dat leuke gesprek was doorslaggevend. Ze schreven zich in en mochten al snel drie tuinen bezichtigen. Uiteindelijk gaf het huisje op tuin 164 de doorslag. Rob: “Het huisje is gemaakt van een degelijke soort hardhout en niet kapot te krijgen. We hoefden het alleen maar leeg te halen en onze spullen erin te zetten. De tuin was wel een puinhoop.”

Over jeneverbestakken onder de fundering                                                                   De handen gaan uit te mouwen en zowel Jolanda als Rob leven zich helemaal uit in het groen. Jolanda lacht als Rob vertelt dat hij zijn kont niet meer kon keren op het balkon van hun flat in de Woudhoek. Dat kwam door de plantenverzameling van Jolanda: “Ik houd van kruiden en ook de Japanse esdoorn die op het balkon stond hebben we in de tuin gezet. Het is jammer dat hij niet rood kleurt. Ik moet eens opzoeken hoe dat komt. Het balkon is er een stuk ruimer op geworden, er staat alleen nog een tomatenplant.” Rob is dol op coniferen maar kan geen argument bedenken waarom dat zo is. De liefde voor de conifeer gaat ver. Zo heeft hij ondermeer gegoogeld wat bijvoorbeeld de jeneverbes zo bijzonder maakt. “Wist je dat ze in vroegere tijden takken van de jeneverbes onder de fundering legden om kwade geesten te verjagen?” Hoewel de tuin een slecht onderhouden puinhoop was, stond er wel een joekel van een jeneverbes in de tuin (foto) en die mocht natuurlijk blijven. Hij staat er al vijftig jaar en Rob stut hem op verschillende plaatsen. “Vooral als er sneeuw valt, worden de takken topzwaar en kunnen ze afbreken.” Ook snoeien doet Rob overwogen en met verstand van zaken. Hoewel Rob en Jolanda zeggen zomaar wat aan te klooien en niet werken aan de hand van een tuinontwerp, vallen de rechte lijnen, gemaakt met bielzen, direct op. Rob zaagde ze op maat. “Voor iedere zaagsnee ging er een pak melk doorheen,” vertelt Rob.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *