Natuurlijk tuinieren: Keukenkruiden

Rekken vol bij de supermarkt en speciaalzaken. Niets mis mee hoor, maar u doet uzelf tekort. Vele gerechten, vooral soepen en sauzen, kunnen niet zonder verse tuinkruiden. Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen. Nu is het vanwege ons klimaat niet mogelijk om ieder tuinkruid te kweken. Tuinkruiden zijn zonaanbidders, nemen niet veel plaats in en passen ook heel goed in bloemborders. Ik zal u enkele soorten noemen.keukenkruiden

Kijk welke tuinkruiden uw voorkeur hebben. Recepten kunt u in ieder tuinboek vinden.Velen van u hebben diverse tuinboeken in de kast staan, maar kijken er zelden in. Maar bovenal wissel ervaringen uit met medetuinders.

 

Hierbij enkele en hun ecologische waarde:

  • Lavas (maggiplant); trekt insecten aan. Vaste plant, verdraagt de strengste vorst. Tip voor lavas, bladen en stelen invriezen in plastic zak. En fijn knijpen. Stelen ook mee laten trekken in soepen of bouillons, daarna verwijderen. De stelen zijn niet gaar te krijgen.keukenkruiden-2
  • Bieslook; vaste plant, bijenplant.
  • Dille; helpt tegen luizen.
  • Borage; eenjarig, trekt bijen aan, eetbare bloemen en zaait uit.
  • Karwij; tweejarig.
  • Hyssop; bijen en vlindertrekker.
  • Citroenmelisse; vaste plant, nectarleverancier.
  • Munt; vaste plant.
  • Wilde marjolein; veel nectar, trekt veel insecten.
  • Peterselie; tweejarig.
  • Rozemarijn; half-struikje.
  • Salie; bijen- en vlinderplant.
  • Bonenkruid; eenjarig, trekt bijen aan.

Veel tuinkruiden zijn goed in te vriezen.

Volgende keer: Kleine Zoogdieren.

 Joop Peters,  Tuinder Thurlede

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.