Vroege vogelwandeling tweede paasdag

Luister, zo klinkt een Cetti’s zanger!’

Niet uitgevogeld in Thurlede

SCHIEDAM – Op tweede paasdag vond de traditionele Vroege Vogelwandeling van Volkstuinvereniging Thurlede plaats, onder leiding van vogelfotograaf en lid van Thurlede, Ben van den Broek.

door Louise Melchers

        Om 6.30 uur vertrok een groep van 16 geïnteresseerden vanaf het clubhuis om op het terrein van de Volkstuinvereniging en in het Beatrixpark te gaan luisteren en kijken naar vogels die in deze omgeving voorkomen. Het werden uiteindelijk 32 waargenomen vogelsoorten en daarnaast ook aanwijzingen voor het verblijf en het nestelen van andere.Als vogelaar moet je vooral goed kunnen luisteren. Regelmatig staat Ben stil en vraagt ons wat wij horen. Als je erop gaat letten, is er sprake van een kakofonie van geluiden. Opeens wordt Ben heel enthousiast: “Ik hoor een Cetti’s zanger!”. Hij pakt zijn telefoon en laat ons het geluid van deze vogel horen. “Helaas is het zo dat deze zeldzame en beschermde vogel als hij zingt ook meteen wegvliegt en zo’n 30 meter verderop kan gaan zitten.” De meesten van ons hebben hem dan ook niet gezien. Gelukkig was een aantal andere vogels wel heel goed waarneembaar. Het is prachtig om de ooievaar over te zien vliegen met nestmateriaal. Over een paar weken kun je ze nog beter zien vliegen als de eieren uit zijn gekomen en ze gaan foerageren.

We kwamen langs een omgevallen boom (tweede foto onder) waarin vorig jaar nesten van ijsvogels zaten, ook nestelen er ransuilen in het Beatrixpark, hoewel we dit jaar helaas geen uilenballen meer hebben gevonden op de plek waar die vorig jaar nog wel lagen. Na een wandeling van ruim twee uur, was het tijd voor een ontbijtje, waarna we onze bevindingen nog eens konden bespreken. In het Beatrixpark zitten veel meer vogelsoorten dan je zo op het eerste gezicht zou denken en sommige daarvan zijn ook nog eens zeldzaam.

(dit artikel is overgenomen van ‘De Schiedammer Online’)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *